Çocukların gündüz ve/veya gece parmak ya da emzik emmeleri ve bu durumu alışkanlık haline getirmeleridir.

Bu alışkanlıklar ne kadar yaygındır?

Çocukluk döneminde ortodontik problemlere neden olan en yaygın alışkanlık parmak emmedir. Üç aylıktan itibaren başlayabilir ve iki yaşına kadar emmek istemesi normal kabul edilir. Parmak emmenin terkedilmesi zor olabileceği için, emme isteğinin emzikle giderilmesi, parmak emen bebeklerde bebeğin emziğe alıştırılması önerilir. 7-11 yaş arasında her 8 çocuktan birinde parmak emme alışkanlığı görülür ve kız çocuklarda daha sık karşılaşılır.

Emme alışkanlığı daimi dişler sürmeden terkedilmelidir. Daimi dişler sürdükten sonra devam eden bu tür alışkanlıklar daimi dişlerin sıralanmasında sorunlara neden olur.

Parmak emme alışkanlığının sebebi nedir?

Bebeklerde meme veya biberonla beslenme sonrası devam eden doğal bir emme güdüsü bulunmaktadır ve psikolojik gelişimin bir parçasıdır. Bu dürtü emzik veya parmak emerek tatmin edilir. 2 yaşından sonra hala devam eden alışkanlıkların nedeni emmenin çocuğa rahatlık ve güven hissi sağlaması veya öğrenilmiş bir davranış olabilir.

 Parmak emen her çocukta diş/kapanış sorunu görülür mü?

Hayır. Herhangi bir ortodontik sorun oluşması hangi sıklıkta, hangi şiddette ve kaç yaşına kadar parmak emildiğiyle ilgilidir. Günde 6 saatten fazla parmak emen çocuklarda ortodontik sorunlar ortaya çıkabilir.

Emme alışkanlıkları 5 yaşından önce bırakılırsa, dişler çoğunlukla normal büyüme ile kendiliğinden düzelirler. 5 yaşından sonra devam eden alışkanlıklar ortodontik bozukluklara neden olabilir ve ileride ortodontik tedavi gerekebilir. Erken dönemde alışkanlığın terkedilmesi önemlidir.

Alışkanlığı engellemek için ne yapabilirim?

Alışkanlığın sıklığını, süresini tespit edin. Sadece geceleri istemsiz olarak mı yoksa gün boyu mu alışkanlığın sürdüğünü gözlemleyin. Çocuğunuz bu durumdan zevk alıyorsa terk etmesi daha zor olacaktır.

Çocuğunuzu teşvik edin ve parmak emmediği için övün.

Azarlamayın, ceza vermeyin, utandırmaktan kaçının, destekleyici ve cesaretlendirici olun.

Bandaj, acı oje, eldiven gibi fiziksel bariyerler caydırıcı ve hatırlatıcı olacaktır.

Bu gibi önlemler alışkanlığı bırakmada yeterli olmazsa, ortodontistinizden alışkanlık kırıcı apareyle ilgili bilgi alın.